Wysłany: 2010-07-25, 19:19 Umowy-zlecenia a przetargi
Dzień dobry.
Chciałbym poruszyć temat formy zatrudnienia w odniesieniu do Przetargów publicznych.
Wiadomo , że większość pracowników w ochronie to ludzie pracujący na umowach cywilnoprawnych / umowa-zlecenie , umowa o dzieło / .Zgodnie z wykładnią prawną nie są oni " pracownikami " i nie dotyczą ich postanowienia Kodeksu Pracy.
Jak się więc to ma do przetargów , gdzie w warunkach zamówienia mamy określenie -
usługę wykonuje jeden pracownik ochrony - albo -
ochrona będzie wykonywana w następujący sposób - jeden pracownik ochrony w tym i tym miejscu .
Chodzi mi o to , że potem te zadania ochronne nie wykonuje PRACOWNIK ochrony / to co pisałem wcześniej o kodeksie pracy /
Czy wchodząc na obiekt z ludźmi - na umowę cywilnoprawną - nie jest łamane prawo?
Firma do wykonywania usługi ochrony zatrudnia podwykonawców/ tak trzeba by chyba traktować ludzi na umowach cywilnoprawnych / i tu rodzą się następne pytania :
- jeśli w przetargu nie ma mowy o podwykonawcach to jak to traktować?
- jeśli osoby na umowy cywilno prawne są podwykonawcami to powinny mieć koncesję na wykonywanie tego typu usług / a na pewno nie maja:))/
Co o tym sądzicie?
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Sie 2006 Posty: 3191 Skąd: Wawa (prawie)
Wysłany: 2010-07-25, 20:47
Definicję pracownika ochrony masz w UOOIM. Jest to razem napisane, więc nie można definicji rozkładać na element pracownik i element ochrony. A w definicji jest, że ma wykonywać w wso albo na rzecz koncesjonowanego podmiotu zadania związane z ochroną.
_________________ Miarą twojego sukcesu jest liczba twoich wrogów
---------------------------------------------------
Mój blog
nadszyszkownik - nie zrozumiałeś mnie chyba .W UoOOiM masz opis człowieka który wykonuje zawód ochroniarza. Natomiast mnie chodzi o o sytuację prawną człowieka który w danej firmie pracuje / bądź nie ) Do tego ustawa mówi o pracownikach licencjonowanych / bądź podmiotach gospodarczych mających koncesję. Natomiast nic tam nie ma o pracownikach ochrony bez licencji .
Dalej więc pozostaje do wyjaśnienia sytuacja : - pracownik na umowę cywilnoprawna to w/g prawa nie jest pracownik , a jeśli nie jest pracownikiem czy firma może określać go jako pracownik? W zamówieniach masz wyraźnie napisane / wielokrotnie czytałem różne zamówienia / usługa wykonywana jest przez - PRACOWNIKA OCHRONY - .Jeśli więc nie ma licencji / bo wtedy można by powiedzieć , że jest pracownikiem ochrony w myśl ustawy / to czy jego praca na danym obiekcie jest zgodna z zamówieniem?
Wiem ,że to "drążenie tematu" ale jest to niezwykle istotne bo według jednego ze znajomych prawników sprawa jest "wysoce podejrzana":))
Okazało by się , że większość firm w Polsce działa wbrew prawu
... to niezwykle istotne bo według jednego ze znajomych prawników sprawa jest "wysoce podejrzana":))
Okazało by się , że większość firm w Polsce działa wbrew prawu ...
Tu należy szukać rozwiązania problemu, jakim są nasze warunki pracy i niskie stawki.
Jeżeli w warunkach przetargu nie ma jasnego zapisu - pracownicy zatrudnieni na umowę o pracę - wszystko jest zgodne z prawem. W wielu przetargach w złożonych dokumentach trzeba przedstawić listę pracowników ( wraz z kserokopia dokumentów - licencja, poświadczenie bezpieczeństwa, czerwona książeczka itp ) mogących podjąć pracę na obiekcie w chwili wygrania przetargu a jak jest w rzeczywistości - wszyscy wiemy.
Nie jest zgodna z prawem umowa o dzieło. Natomiast umowa cywilno prawna tak. UOOiM również przewiduje zlecenie. W zamówieniach publicznych określenia "pracownik" zamawiający używa potocznie. Na etapie SIWZ należy zadać pytanie zamawiającemu, jak rozumie określenie pracownik. Niestety w większości przypadków odpowiedź brzmi: Zamawiającego nie interesuje, jak firma zatrudnia pracownika przewidzianego do wykonywania zadań w obiekcie. Dlatego ceny w przetargach są takie kretyńskie, bo przy umowie o pracę, nawet stosując minimalne wynagrodzenie stawka musi być powyżej 10 zł netto. A to akurat zamawiającym nie odpowiada.
Dziękuję za zabranie głosu w tym temacie.Jak widać więc znów dzięki temu , że nie wszystko jest jasno określone / vide określenie " pracownik" / "ktoś" kręci przy tym "swoje lody":))
Jedno tylko mnie zastanawia.Powiedziałaś , że umowa o dzieło jest niedozwolona.
Jak to się ma więc do ogólnopolskiej agencji ochrony "EKOTRADE" która większość pracowników ma na umowie o dzieło?
W sprawie umowy o dzieło odsyłam na stronę www.kzpochrona.com.pl tam jest pismo Dyrektora Departamentu Zezwoleń i Koncesji w sprawie nielegalności umów o dzieło w ochronie. Jeśli chodzi o firmę EKOTRADE to widocznie żaden pracownik nie poskarżył się na tę formę umowy.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Sie 2006 Posty: 3191 Skąd: Wawa (prawie)
Wysłany: 2010-07-26, 15:49
pingu napisał/a:
nadszyszkownik - nie zrozumiałeś mnie chyba .W UoOOiM masz opis człowieka który wykonuje zawód ochroniarza.
Doskonale zrozumiałem. Problem z definicjami nie jest widoczny tylko w tym konkretnym przypadku ale też w wielu innych. Ale zasada prawa jest jedna - nie można definicji z innego aktu prawnego rozciągać na ten, w którym jest wygodnie.
Pracownik ochrony, jako definicja występuje w tej konkretnej ustawie i jako taka funkcjonuje.
Podobnie jest np z pouczeniem. W kodeksie wykroczeń jest pouczenie jako środek oddziaływania wychowawczego, ale popatrz na decyzje wydawane np w trybie KPA. Tam z tyłu masz pouczenie. Popełniłeś wykroczenie, że cię ktoś pouczył?
Nie - zgodnie z KPA organ wydający decyzję ma obowiązek pouczyć. O prawach. A nie w związku z popełnionym wykroczeniem. Podobnie masz z samymi wykroczeniami. Odmawiasz przyjęcia mandatu - nakładający ma obowiązek cię POUCZYĆ.
No ten przykład lepszy. Poucza, mimo że nakłada mandat
_________________ Miarą twojego sukcesu jest liczba twoich wrogów
---------------------------------------------------
Mój blog
Jedno tylko mnie zastanawia.Powiedziałaś , że umowa o dzieło jest niedozwolona.
Jak to się ma więc do ogólnopolskiej agencji ochrony "EKOTRADE" która większość pracowników ma na umowie o dzieło?
O, nie tylko oni - większość firm ma w ofercie taką formę zatrudnienia.
Nie sądzę, że większość firm. Część stosuje podwójne zlecenie. Zgodne z prawem i również się opłaca. Generalnie to rozwiązanie służy w ogóle zaniżaniu cen za usługi kosztem pracowników i przede wszystkim jakości. Najczęściej jednak ludzie mają pełne gęby frazesów a w konsekwencji w zaciszu gabinetów preparują oferty z żenującymi cenami. Odbywa się to w porozumieniu ze szczeblem kierowniczym (handlowcy, kadrowcy, księgowi itd.), którzy zdobywają klientów, pracowników i szukają rozwiązań pt. dużo i tanio plus zysk. Z tego ostatniego przecież nie zrezygnują.
.W UoOOiM masz opis człowieka który wykonuje zawód ochroniarza.
Nigdy takiego zawodu nie było.
pingu napisał/a:
Do tego ustawa mówi o pracownikach licencjonowanych / bądź podmiotach gospodarczych mających koncesję. Natomiast nic tam nie ma o pracownikach ochrony bez licencji .
Jezus, Maria
Chłopie co ty wygadujesz ?
Polecam art 2 ustawy o ochronie osób i mienia:
Cytat:
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
(...)
6) pracownik ochrony - osobę posiadającą licencję pracownika ochrony fizycznej lub licencję pracownika zabezpieczenia technicznego i wykonującą zadania ochrony w ramach wewnętrznej służby ochrony albo na rzecz przedsiębiorcy, który uzyskał koncesję na prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie ochrony osób i mienia, lub osobę wykonującą zadania ochrony w zakresie nie wymagającym licencji
pingu napisał/a:
jest to niezwykle istotne bo według jednego ze znajomych prawników sprawa jest "wysoce podejrzana"
Polecam temu prawnikowi czytanie ze zrozumieniem. Tego uczą już w podstawówce. Nie potrzeba kończyć studiów prawniczych. Natomiast czytania ustaw uczą bodajże na 3 roku prawa.
Ludzie czytajcie to co macie w obiegu od 13 lat bo inaczej brednie wychodzą.
_________________ Decet cariorem esse patria nobis quam nosmet ipsos - Przystoi, aby Ojczyzna droższa nam była niż my sami sobie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum