pulson
Forum Guardia.pl Strona Główna

Ogłoszenie 
ANKIETA

Poprzedni temat «» Następny temat
pałowanie na "masówce"
Autor Wiadomość
~barnaba 

Wysłany: 2009-12-07, 12:32   pałowanie na "masówce"

http://www.youtube.com/watch?v=G1gCp7-EXdI

legalne czy nie :?:

i jeszcze ciekawostka:

http://www.youtube.com/watch?v=mFf8BHUYpcY

-- Monteskiusz

#Gosia 
#moderacja

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2009-12-07, 20:33   

barnaba, czy legalne... zależy jak na to patrzeć, film nie daje pełnego obrazu zdarzeń.

Czy konieczne ? Owszem konieczne, to co było na trybunach to nie byli zacznijmy od tego, kibice. Tych ludzi w ogóle nie interesował mecz tylko zadyma i tylko po to tam poszli. Normalny kibic nie wyrywa krzesełka z korzeniami po to żeby rzucić w służby porządkowe, ¼ pijana, ¼ naćpana, ¼ pijana i naćpana, reszta to debile z urodzenia(włącznie z paniami, które siedzą na trybunach pseudokibiców, fajne rzeczy można znaleźć przy szesnastoletniej gówniarze).
Widzę takie jazdy za każdym razem jak jest mecz na Ruchu Chorzów. Dwa lata kamieniołomu i nie mieli by ani siły ani ochoty na rozróby, lać go pałą... szkoda pały.

~barnaba 

Wysłany: 2009-12-07, 21:34   

Raczej chodziło by mi o dyskusję o roli służby porządkowej na "masówkach", wydaje mi się ryzykowne stosowanie niedopuszczonych śpb - za którymś razem ktoś kumaty oćwiczony tonfą udupi i firmę i ochroniarza :-/

Co do drugiego filmu - zgadnijcie co najbardziej zostało w pamięci widza jeżeli chodzi o ochronę, jeden nieprzemyślany tekst do operatora kamery i już dziennikarz poinformował wszem i wobec o nieudolności porządkowych. Nadszyszkownik dawno temu zalecał ostrożność w kontaktach z mediami - ja tylko przypominam :roll:

-- Monteskiusz

#Gosia 
#moderacja

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2009-12-08, 22:30   

Jeśli chodzi o służby porządkowe na meczach to wielu przypadkach jest to zbieranina ludzi z różnych firm, którzy nie znają się nawzajem na tyle dobrze, żeby prawidłowo współpracować.
Stosowanie śbp lepiej zostawić niebieskim, chyba że zachodzi rzeczywista konieczność odparcia ataku. Ale całkowite pozbawienie służb porządkowych śbp jest bez sensu, wtedy daj im miotły to przynajmniej nazwa nie będzie odbiegać od prawdy.

barnaba napisał/a:
...dziennikarz poinformował wszem i wobec o nieudolności...

Na to akurat odpowiem ci tak samo jak Szyszek, lepiej uważać na słowa. Z własnego doświadczenia wiem, że ci ludzie nie maja skrupułów jeśli chodzi o zdobycie i "zrobienie" newsa, a nic nie doprowadza dziennikarzy do szału bardziej niż formułka " bez komentarza".

z pozdrownieniami dla TVN :lol:

#Szybki 

Wysłany: 2009-12-10, 23:32   

Gosia napisał/a:
Widzę takie jazdy za każdym razem jak jest mecz na Ruchu Chorzów. Dwa lata kamieniołomu i nie mieli by ani siły ani ochoty na rozróby, lać go pałą... szkoda pały.

A to juz wiem gdzie robisz i w jakiej firmie :) )) Moze sama mnie juz sprawdzalas :D haha :mrgreen:

~arturratyni 

Wysłany: 2009-12-17, 18:40   

Zawsze na meczach byla zbieranina ludzi z różnych firm ale nie zgodzę się z opinią by zostawiać bez reakcji wieszość tej zbieraniny się zna bardza dobrze i potrafi na sobie polegać tak przynajmniej było kiedyś na legii za czasów E. Misztala :evil:

`Paweł Pajorski

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 2009-12-18, 11:03   

a ilu z tej zbieraniny razem się szkoliło (ćwiczyło) taktykę działania zespołową i indywidualną ?

~Artur Tarlach 
Glutek

Wysłany: 2009-12-18, 13:59   

Paweł Pajorski napisał/a:
a ilu z tej zbieraniny razem się szkoliło (ćwiczyło) taktykę działania zespołową i indywidualną ?

Raczej nie realne takie szkolenia są czasochłonne i kosztują AO nie mają czasu ,ludzi ani kasy na bzdety typu szkolenia :mrgreen: liczy się sztuka

~barnaba 

Wysłany: 2009-12-18, 15:09   

Od pałowania społeczeństwa jest Policja nie ochrona (dlatego też taki a nie inny zestaw śpb na "masówki") ale firmy ochroniarskie dla swojego zleceniodawcy zrobią wszystko byle utrzymać kontrakt - tylko czy to na pewno jest rozsądne na dłuższą metę ?

-- Monteskiusz

~Grzegorz Przystalski 

Wysłany: 2009-12-18, 19:34   

barnaba napisał/a:
rozsądne na dłuższą metę ?

Pewnie. Do czasu game over'u któregoś z kibiców, po otrzymaniu ciosu w łepetynę.

~marcin1212 

Wysłany: 2010-03-06, 15:28   

Często stoję na meczach i nie jedno widziałem i przeżyłem .Pozbawienie prac. ochr. pałki szturmowej to totalny bezsens i zaniedbanie. Bez pałki to możesz sobie tylko gazem popsikać , tarczą odebrać parę celnych rzutów i spierd....ać jak bydło leci! Gówno nie ochrona jest na meczach bez śpb jakim jest pałka służbowa! I śmieszy mnie to ,ze nie moge mieć pałki bo.... bo będę pałował kutafona jednego z drugim?

`Paweł Pajorski

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 2010-03-06, 21:44   

nielicencjonowany nie ma prawa do uzycia ŚPB, a licencjonowanemu nic nie stoi na drodze poza tym, że nie jest członkiem formacji ustawowo przewidzianej do zwalczania bandytyzmu stadionowego.

~marcin1212 

Wysłany: 2010-03-07, 19:25   

No nie jest, ale ma w zadaniu zapobiegać takiemu zachowaniu.Czyli mogę mieć ta pałkę czy nie? W ustawie nie ma o niej mowy- więc pewnie nie. Zresztą ja zawsze mam na czarną godzinę swoja pałkę teleskopową . Zawsze to lepiej żeby mnie sądziło dwunastu niż czterech niosło w trumnie :)

`Paweł Pajorski

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 2010-03-08, 13:11   

marcin1212 napisał/a:
ale ma w zadaniu zapobiegać takiemu zachowaniu

Zapobieganie czyli prewencja a zwalczanie czyli rozwiazania siłowe - interwencyjne to dwie rózne sprawy.
Jeżeli jesteś licencjonowany to możesz mieć każdą pałkę pod warunkiem że będzie to pałka obronna wieloczynnosciowa.

~Artur Tarlach 
Glutek

Wysłany: 2010-03-08, 13:28   

Paweł Pajorski napisał/a:
Jeżeli jesteś licencjonowany to możesz mieć każdą pałkę pod warunkiem że będzie to pałka obronna wieloczynnosciowa.

Pawle ustawa mówi wyraźnie "pałki obronne wielofunkcyjne"

`Paweł Pajorski

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 2010-03-08, 14:03   

Artur Tarlach napisał/a:
Pawle ustawa mówi wyraźnie "pałki obronne wielofunkcyjne"

Tak masz rację.

~marcin1212 

Wysłany: 2010-03-09, 09:16   

Mam licencję , więc tonfa tak ale już np. gumowa lub teleskop nie? A teleskopowa nie może być wielofunkcyjna?

`Paweł Pajorski

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 2010-03-09, 10:03   

marcin1212 napisał/a:
le już np. gumowa lub teleskop nie? A teleskopowa nie może być wielofunkcyjna?

A kto powiedział, że nie ??? :shock:

~marcin1212 

Wysłany: 2010-03-09, 23:03   

No właśnie dlatego pytam. Teleskopową również można używać nie tylko do zadawania uderzeń . Chyba...

Odpowiedz do tematu