No dobra doradcy ale jak wasze rady mają się do naszej ustawy, ja wiem że wszystko zeszło na psy ale nie znaczy że ludzie mają szturmówki uzywać . Zawsze mi się wydawało że PO pracujący w GI to nadal PO i może uzywac tonfy.
Wiesz co Szyszku ty to masz cos z osobowością nie tak chyba i zbyt wybujałe ego. A to co widać na dolnym zdjeciu to zwykła gumowa palka jak dawno temu uzywala milicja i policja przez jakis czas tylko w ze w czarnym kolorze.
Szturmówka, kiedyś to były szturmówki - 90 cm, ciągnęło po plecach jak cholera a ślad min. 3 tygodnie. Czarne pałki nosiło np. WSW w Gdańsku. Takie tam wspomnienia.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Sie 2006 Posty: 3195 Skąd: Wawa (prawie)
Wysłany: 2010-03-05, 08:10
wpr napisał/a:
Szturmówka, kiedyś to były szturmówki - 90 cm, ciągnęło po plecach jak cholera a ślad min. 3 tygodnie. Czarne pałki nosiło np. WSW w Gdańsku. Takie tam wspomnienia.
O tym piszę, bo tak mi wyglądało.
Grzegorz Nowak napisał/a:
iesz co Szyszku ty to masz cos z osobowością nie tak chyba i zbyt wybujałe ego
E nie, tylko pytam.
Jak tak jest, to ok.
_________________ Miarą twojego sukcesu jest liczba twoich wrogów
---------------------------------------------------
Mój blog
Która z tych dwóch rodzajów pałek (baton czy tonfa)
jest najpraktyczniejsza do GI ...
Na fotce niestety jest tylko tonfa. Batona czyli pałki teleskopowej niestety nie ma. Ta druga to zwykły milicyjny "banan" czyli gumowa miękka pałka patrolowa zwana również "samobijką" bo w przypływie amoku użytkownik obijał również własne plecki.
wpr napisał/a:
kiedyś to były szturmówki - 90 cm,
Jeżeli mówisz o gumowej to miała ona 75 cm i potoczną nazwę "lola" za komuny, potem wprowadzono pałki sztywne, prawie metrowej długości
Robert Stempkowski napisał/a:
Tonfa jest dosyć spora i czasami przeszkadza w działaniach.
Są też tonfy teleskopowe.
Grzegorz Nowak napisał/a:
Zawsze mi się wydawało że PO pracujący w GI to nadal PO i może uzywac tonfy.
A na podstawie jakiego przepisu prawa ????
Gdzie w ustawie lub rozporządzeniach znajdujesz zawężenie definicji pałki wieloczynnosciowej wyłącznie do tonfy ???
Exp. tonfa A (Medium).jpg Tonfa teleskopowa
Plik ściągnięto 736 raz(y) 1,77 KB
Tonfa teleskopowa.jpg TONFA TELESKOPOWA
Plik ściągnięto 736 raz(y) 1,35 KB
szturm_nowa.jpg Pałka szturmowa nowego wzoru
Plik ściągnięto 738 raz(y) 63,96 KB
lola.jpg "LOLA"
Plik ściągnięto 738 raz(y) 49,94 KB
_________________ Decet cariorem esse patria nobis quam nosmet ipsos - Przystoi, aby Ojczyzna droższa nam była niż my sami sobie.
A na podstawie jakiego przepisu prawa ????
Gdzie w ustawie lub rozporządzeniach znajdujesz zawężenie definicji pałki wieloczynnosciowej wyłącznie do tonfy ???
Wielofunkcyjnej... ;-) Wieloczynnościowa oznacza coś "rodzajowo" innego.
Jak rozwalisz kiedyś komuś łeb pałką inną niż tonfa, wtedy dowiesz się,
że owa inna nie była "wielofunkcyjna" - a zatem była niezgodna z prawem.
Np. nie nadawała się do niczego innego niż do rozwalenia komuś łba.
Uderzenia, pchnięcia, omiatanie i możliwość zakładania dźwigni...
Niestety - dla własnego dobra i bezpieczeństwa przed sądem - tylko tonfa.
W innym przypadku nic nie stoi na przeszkodzie, aby definicję ustawową
spełniał np. kuchenny wałek do ciasta, czy sztyl do łopaty... ;-)
Wiek: 34 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 157 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-03-15, 16:53
Siema może wtrącę swoje trzy grosze. Na samochodzie siedzę ładnych kilka lat i z autopsji wiem, że znajomość poprawnej obsługi pałki wielofunkcyjnej przez PO jest na żenująco niskim poziomie. Prawda jest taka, że kilkadziesiąt minut instruktarzu to za mało, aby poznać prawidłowość obsługi tonfy. Osobiście jestem zwolennikiem teleskopowej. Mała, podręczna itp. Jest jedno małe ale. Nie jest wskazana jako ŚPB w zapisach ustawy. Po prostu jako środek przymusu przewidziany dla PO nie istnieje Więc mówiąc kolokwialnie w razie potrzeby przypierdo..... i schować.A przy pasku zawsze tylko tonfa
Uderzenia, pchnięcia, omiatanie i możliwość zakładania dźwigni...
To zrobię nawet kijem od miotły. I to mówię serio. Batonem też można uderzać, pchać, omiatać i zakładać dźwignie.
jayah napisał/a:
wtedy dowiesz się,
że owa inna nie była "wielofunkcyjna" - a zatem była niezgodna z prawem.
A konkretny przepis prawa ?
sebabiegan napisał/a:
Osobiście jestem zwolennikiem teleskopowej. Mała, podręczna itp. Jest jedno małe ale. Nie jest wskazana jako ŚPB w zapisach ustawy. Po prostu jako środek przymusu przewidziany dla PO nie istnieje
A jaka jest wskazana i w którym konkretnie akcie prawa ?
_________________ Decet cariorem esse patria nobis quam nosmet ipsos - Przystoi, aby Ojczyzna droższa nam była niż my sami sobie.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Sie 2006 Posty: 3195 Skąd: Wawa (prawie)
Wysłany: 2010-03-15, 20:59
CO jak co, ale baton jest wielofunkcyjny i wieloczynnościowy. Chyba, że ktoś sobie kupił i uważa, ze tylko młócić nim można. Tak samo laik bierze tonfę do ręki i cieszy się, że ma "poprzeczkę" że jak będzie tłukł to nie oberwie po nadgarstku.
_________________ Miarą twojego sukcesu jest liczba twoich wrogów
---------------------------------------------------
Mój blog
Jak dla mnie baton w ochronie to drobna "falandyzacja" przepisów, chyba że ktoś z Was miał na kursie na licencję ćwiczenia z tym sprzętem, a następnie prezentował swoje umiejętności na egzaminie.
_________________ Co jest prawdą dziś okazuje się fałszem jutro.
No to wszystkim "znawcom" tematu extraordynaryjnego zakazu posiadania i używania batona czyli "superśmiercionośnej i superzakazanej" pałki wielofunkcyjnej (tak Mości Panowie pałki wielofunkcyjnej) polecam lekturę:
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 3 grudnia 2001 r. w sprawie rodzajów broni i amunicji oraz wykazu wyrobów i technologii o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym, na których wytwarzanie lub obrót jest wymagana koncesja (Dz.U.01.145.1625, Dz.U.03.219.2152).
ZAŁĄCZNIK Nr 1, RODZAJE BRONI I AMUNICJI - BA
(...)
9. Inne narzędzia i urządzenia służące do obezwładniania celu:
(...)
3) pałki stosowane w sitach zbrojnych, formacjach uzbrojonych oraz ochronnych, w tym: pałki wielofunkcyjne (tzw. pałki "tonfa", pałki teleskopowe, szturmowe i obezwładniające).
Jak czytam wypowiedzi Tych co to słyszeli jak niemy opowiadał, że głuchy słyszał o tym, że ślepiec widział pędzącego zająca, którego schwytał kulawy i dał nagiemu aby schował do kieszeni i zaniósł bezdomnemu do domu to łzy wzruszenia po prostu oczy mi zalewają.
Wiek: 34 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 157 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-03-16, 01:11
Cytat:
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 3 grudnia 2001 r. w sprawie rodzajów broni i amunicji oraz wykazu wyrobów i technologii o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym, na których wytwarzanie lub obrót jest wymagana koncesja (Dz.U.01.145.1625, Dz.U.03.219.2152).
ZAŁĄCZNIK Nr 1, RODZAJE BRONI I AMUNICJI - BA
(...)
9. Inne narzędzia i urządzenia służące do obezwładniania celu:
(...)
3) pałki stosowane w sitach zbrojnych, formacjach uzbrojonych oraz ochronnych, w tym: pałki wielofunkcyjne (tzw. pałki "tonfa", pałki teleskopowe, szturmowe i obezwładniające).
Cóż w istocie trzeba przyznać się do pomyłki. Na swoją obronę nadmienię fakt, że większość PO w dalszym ciągu swoje obowiązki wykonuje w oparciu o uregulowania prawne li też zapisy Ustawy z 1997r.-i wykonawczych do niej. Wstyd się przyznać, ale nie jestem na bieżąco z nowymi rozporządzeniami MSWiA w przedmiotowym zakresie. Ogólnie w większości przypadków do zadań ochronnych dysponuje bronią palną -bojową.
Ale mam pytanie jak sprawa wygląda z paralizatorami. A konktetniej możliwościami ich posiadania przez załogi interwencyjne. Bowiem były one wskazane jako środki przymusu w zapisach ustawy z 1997r. Pozdro
Jeżeli paralizator spełnia wymogi stosownego rozporządzenia to może być stosowany tylko w miejscach w których jego stosowanie dopuszcza rozporządzenie. Jeżeli natomiast należy do kategorii nie wymagającej zezwolenia to może go mieć w zasadzie każdy POF.
sebabiegan napisał/a:
większość PO w dalszym ciągu swoje obowiązki wykonuje w oparciu o uregulowania prawne li też zapisy Ustawy z 1997r.-i wykonawczych do niej.
I bardzo dobrze ale nie tłumaczy to niestety braku kwalifikacji, a kwalifikacje to również śledzenie na bieżąco wszelki zmian nie tylko w dziedzinie ochrony ale także w dziedzinach pokrewnych.
POF to nie cieciowanie to ma być specjalista od bezpieczeństwa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum